Кой води и кой следва в танца на Меркел с Макрон

Реформата на ЕС и еврозоната зависи изцяло от Германия

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Реформата на ЕС и еврозоната зависи изцяло от Германия, не толкова от усилията и предложенията на Франция, пише в коментар европейското издание Politico, цитиран от Investor.bg. Ако Ангела Меркел спечели четвърти управленски мандат, много важен ще бъде изборът й на коалиционен партньор.

След 12 месеца на несигурност и възход на популистките партии, Европа изглежда се завръща в своето русло, пише още изданието. Избирането на Еманюел Макрон във Франция, Brexit и трансатлантическото разделение отново събуди идеята за "френско-германски" мотор на ЕС, особено за еврозоната.

И тезата в момента е, че в този съюз всичко би зависило от Макрон, който се нуждае от стабилизиране на пазара на труда в собствената си страна и подобряване на фискалната политика. Но това не е съвсем така, пише Politico.
Много по-важно за този съюз е изборът на коалиционен партньор, който ще трябва да направи Ангела Меркел след изборите през септември, и кой ще поеме финансовото министерство на Германия.

След 50 години на близки отношения и побратимени градове, връзката между Германия и Франция все още не изглежда естествена, а по-скоро като насилствен брак, добавя изданието. Сега двете страни ще трябва да се разберат за реформи, които да подсилят еврозоната и то така, че германците да не почувстват, че плащат сметката, а французите - че им се поставя фискална халка.

В момента Франция не изпълнява фискалните правила на ЕС, но пък със заявките да вкара финансите в ред до две години, позицията на Макрон вече има по-голяма тежест пред Берлин.

В Германия пък все по-ясно се разбира колко важна е ролята на финансовия министър. Затова и традицията партията, спечелила повече гласове, да поеме канцлерството, а коалиционният партньор - външното министерство, скоро може да бъде забравена.

Според проучванията християндемократите на Меркел няма да спечелят мнозинство и ще се нуждаят от партньор, който да осигури мнозинството в парламента. За това и изборът на Ангела Меркел ще бъде от такова голямо значение, допълва още Politico.

Ако днешната коалиция (със социалдемократите на Мартин Шулц - б.р) се запази, Германия ще бъде в състояние да участва заедно с Франция в плановете за реформи в еврозоната. Ако обаче Меркел потърси нови партньори, сред които Свободната демократична партия (FDP) или Зелените, то тогава нещата стават по-сложни. Новата коалиция няма да убие перспективите за промяна на валутния съюз, но може да ги забави и да ограничи мащаба им.

Реално FDP няма ясна позиция по нито един от проблемите във финансовото обединение на Европа. Нещо повече - партията е доста скептична относно членството на Гърция в еврозоната в дългосрочен план. Лидерите й обаче ще открият и прокарат много червени линии по отношение на общите фондове и банковия съюз на общността, пише изданието в заключение.

Последни новини
Още от Новини