Нови индустриални зони в Стара Загора, Ловеч и Кърджали

Има подобряване на бизнес климата в България, но трудно се усеща реално от хората, заяви финансовият министър

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

"Като цяло в началото на годината прогнозите за икономическия растеж в България бяха около 3%, а последните данни показват, че ще нарасне с 3,4%", каза той и посочи и още една положителна за икономиката тенденция - нарастването на заетостта в икономиката с 62 хил., както и скромното увеличение на работната заплата – между 9 и 10%. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Investor.bg. "Наистина има подобряване на бизнес климата в България, но за да го усетят реално хората, трябва драстично да се вдигне жизненият им стандарт. Това може да се осъществи само чрез по-добра конкуренция, която да създаде".

"Трябва да направим всичко възможно за това бизнесът да работи по-добре", каза още икономическият министър. Караниколов посочи, че един от приоритетите на българското правителство е премахването на административните тежести към гражданите и бизнеса.

"Вече има конкретни изпълнени мерки, а до средата на септември месец ще излязат и допълнителни мерки", обяви Караниколов. Той е категоричен, че в Министерството на икономиката работят за отстраняване на административните тежести, ако има такива, по оперативните програми, за да може бизнесът по-лесно да участва в тези процедури.

"Друго много важно нещо, което правим и на което се гледа много положително от страна на бизнеса и на инвеститорите, е създаването на индустриални зони", каза министърът на икономиката пред националното радио.

Той анонсира плановете за разкриване на нови зони в Стара Загора, Кърджали и Ловеч. "Този път обаче целта не е да продаваме голи парчета терени на инвеститорите, а първо да бъде изградена съответната инфраструктура, която е необходима, а след това вече да бъдат продавани тези терени", каза Караниколов..

Относно договора за добросъседство с Македония министърът на икономиката обясни, че двете страни ще си сътрудничат в рамките на ООН и Съвета на Европа.

"Ще работим да създадем необходимите правна, икономическа и финансова рамка за свободно движение на стоки, услуги и капитали. Мисля, че този договор е много важен и за развитието на туризма. Важно е и съвместното изграждане на инфраструктурни проекти, които са безценни и за двете страни и за развитието на икономиката", категоричен е Караниколов.

Пътищата са приоритет, защото всеки един инвеститор държи да има международни коридори, смята още той.

Последни новини
Още от Новини