Бунтът на Източна Европа

Начертана ли е вече следващата гореща линия от грешки в Европейския съюз

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Конфликтите на Полша и Унгария с ЕС, свързани с върховенството на закона набъбват все повече. Напрежението показва нарастващ контрол от страна на Брюксел относно демократичните норми, а европейските лидери твърдят, че финансовата криза на континента е свършила, но политическата е в разгара си, пише Bloomberg.

Битката между регулаторите на Европейския съюз и полското правителство за плановете му да отслаби независимостта на съдебната система разделя Източна от Западна Европа така, че регионът на еврото избухна по границата север-юг.

Докато Гърция се върна на пазара на облигации миналата седмица, Полша се изправи пред заплахата от безпрецедентни наказания в рамките ЕС заради неспазване на нормита за уважение на върховенството на закона.

Правителството във Варшава е на най-горещата фронтова линия. Популистките лидери в Полша и Унгария бяха вдъхновени от победата на Доналд Тръмп в САЩ и от решението на Великобритания да напусне ЕС. И все пак центърът на Континентална Европа се държи здраво заедно.

С активна защита на Европа срещу тези центробежни сили към германския канцлер Ангела Меркел сега се присъедини и френският президент Емануел Макрон. Противниците на изток са изправени пред перспективата да бъдат маргинализирани политически и дори икономически.

"Осъзнаваме, че трябва да бъдем активни и дейни в защитата на Европа и нейните правила и ценности", каза Вивиан Рединг, депутат в Европейския парламент от Люксембург, бивш шеф на правосъдието на ЕС от 2010 до 2014. "Усещането е много силно, защото Brexit бе истинско пробуждане".

Полша и Унгария са държавите, формиращи бунтовническото ядро, поради политическата атака над демократичните институции, което Рединг нарича "авторитарно отклонение".

Други бивши комунистически държави като Чешката република, Словакия и Румъния се отклониха от основния поток, като отхвърлиха бежанците или чрез съзнателно затрудняване на съдебното преследване на длъжностни лица, коментира Bloomberg.

Унгарският премиер Виктор Орбан, избран с обещанието да превърне Унгария в "нелиберална" държава, подобна на Русия и Турция, бе взет на мушка от Европейския парламент през май. Той е изправен пред заплахата от съдебни дела в съответствие с европейското законодателство, заради законови промени в Унгария, които ограничават дейността на неправителствените организации, финансирани от чужбина (напр. Central European University на Джордж Сорос).

За управляващата партия "Право и справедливост" в Полша, водена от Ярослав Качински, която стъпи на власт през октомври 2015,  Европейската комисия заяви на 19 юли, че има "прекомерно политическо влияние върху правната система" и страната рискува да бъде санкционирана с отнемане на правото й на глас в ЕС.

Полският президент Анджей Дуда обяви изненадващо вето на част от основните промени в спорния закон за съдебната власт, като същевременно одобри закон, който дава на министъра на правосъдието широко влияние върху по-нискостоящите съдилища, а това може да доведе до съдебно дело срещу Полша. В събота началникът на кабинета на Дуда отхвърли идеята за съдебно производство, като заяви, че ЕС се насочва към "път за никъде".

Последни новини
Още от Новини