Австрия: Данъчните измами ще са приоритет на председателството на ЕК

Австрийският финансов министър с план как да спре бягството от данъци

Ханс-Йоарг Шелинг, финансов министър на Австрия. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Ханс-Йоарг Шелинг, финансов министър на Австрия. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Австрийският финансов министър Ханс-Йоарг Шелинг заяви, че борбата с данъчните измами е "първостепенен приоритет", пише Euronews.

Предприемането на европейски и международни мерки за предотвратяване на преместването на печалбата в държави с по-благоприятни данъчни режими и международните данъчни измами ще бъдат основен приоритет за австрийското председателство на Европейския съвет през втората половина на 2018, каза Шелинг.

"Трансграничната борба срещу данъчните измами и избягването на данъци е основен приоритет за мен", каза Шелинг в изявление след среща с френския финансов министър Бруно Ле Майер във Виена.
"По-ефективното противодействие на данъчните измами ще изисква европейски и международни решения. Европейският съюз трябва най-накрая да излезе с обща стратегия ", каза той.

Министерството на финансите заяви, че Шелинг е разработил план за премахване на възможностите за избягване на данъчно облагане и избягване на данъци. Той е бил обсъден преди две седмици и с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Москович.

По време на срещата си в събота, Ле Майър и Шелинг обсъдиха необходимостта от задълбочаване на връзките в икономическите и паричните съюзи на ЕС и еврозоната, съобщи финансовото министерство.

Естония понастоящем държи председателството на Европейския съвет, а България трябва да поеме от януари.

Последни новини
Още от Новини