Тръмп ще подпише законопроекта за нови санкции срещу Кремъл

За одобрението на президента към новите рестрикции съобщиха от прессекретариата на Белия дом

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да подпише окончателния вариант на законопроекта, предвиждащ разширяване на санкционния режим срещу Кремъл, но и срещи Иран и КНДР. По-рано американският лидер се е бил запознал с първоначалния вариант на законопроекта, като сега е направил това и с окончателния такъв, одобрен от Сената, се разбира от изявление на Белия дом, цитирано от световните агенции.

„Президентът Доналд Тръмп се запозна с ранните версии на законопроекта, като води преговори по неговите най-важни точки. Сега той се запозна с неговата окончателна версия. Отчитайки, че в тази версия е отразено това, за което той води тези дискусии, той възнамерява да го подпише“, се казва в изявлението.

Припомняме, че на 25 юли въпросният законопроект бе одобрен от Палатата на представителите в Конгреса (долната камара), а на 27 той премина успешно и през Сената (горната камара).

След подписването му от страна на Тръмп санкциите, наложени от бившият президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, ще приемат силата на закон, като по тази начин те не биха могли да бъдат отменени от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп. Освен това е предвидено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в областта на икономиката.

В отговор на предвиждания нов пакет рестрикции от руска страна реагираха с ограничаване на числеността на дипломатическия корпус на САЩ на руска територия до 455 души, както и отнемане на резиденцията на американския посланик в  в Серебряный Бор.

Последни новини
Още от Новини