България, Гърция и Румъния със съвместно правителствено заседание през октомври

Своеобразната правителствена тристранка ще се проведе във Варна

Борисов и Ципрас по време на срещата им в Солун в средата на юли. Снимка: Facebook/Бойко Борисов Борисов и Ципрас по време на срещата им в Солун в средата на юли. Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Правителствата на България, Гърция и Румъния ще проведат съвместно заседание през месец октомври, а домакин на срещата ще е Варна.

Това стана ясно от изказване на министър-председателя Бойко Борисов, който днес (28 юли) е на посещение в морската столица.

По време на изказването си на конгреса на студентите-демократи в града, Борисов също така акцентира и върху съвместните инфраструктурни приоритети на трите страни „Водихме доста дълъг разговор с румънския премиер, защото всичко това трябва да се прикачи и към Дунавската стратегия на Австрия, Румъния и България плюс Черноморската зона и стратегия. България сега поема председателство, след нас е Австрия и след това е Румъния. Автомагистрала „Хемус“ се явява основна задача на нашето правителство от следващите години, за да може целият този транспортен и комуникационен трафик да се възползва и от пристанищата на Варна, и от тези на Констанца, и от Дунава може да отиват до Германия“, предава думите на премиера „Фокус“.

„Пристанищата на Солун, Александруполис да ги вържем с магистрали и жп линии с бургаското и варненското пристанище и Русе. Румънският премиер има изключително голям интерес по темата и за да сме по-близко до нея, октомври месец ще направим смесено заседание на двата Министерски съвета във Варна – румънския и българския. Ще поканя и колегата Ципрас, защото трите държави заедно ще имаме голям шанс по плана Юнкер и с еврофондовете, които имаме, следващите години да го направим“, добави още Борисов.


 

Последни новини
Още от Новини