Shell ще работи по Северен поток 2, но доколкото позволяват санкциите

В проекта са ангажирани и Газпром и още 4 западни компании

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Англо-нидераландската компания Shell възнамерява да изпълни поетите във времето ангажименти по отношение на съвместните проекти с Русия, в това число и строителството на газопровода „Северен поток 2“, но дотолкова, доколкото това е възможно в условията на разширени санкции срещу Москва от страна на Вашингтон.

Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден, цитиран от ТАСС.

По думите на ван Бюрден компанията все още не е оценила как възможното разширяване на рестриктивния режим би се отразило върху участието й в проекта. „Ще видим как ситуацията с американските санкции може да окаже влияние“, коментира той, подчертавайки, че оглавяваната от него организация ще работи в съответствие със санкциите.

В строителството на проекта са ангажирани общо шест компании, които подписаха споразумение през април. Това са на първо място „Газпром“, френската Engie, австрийската OMV, англо-нидерландската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

Проектът за изграждането на „Северен поток-2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“.  

Последни новини
Още от Новини