Какъв може да е отговорът на Москва на санкциите от страна на Вашингтон

Играта на санкции продължава

Путин по време на визитата си в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg Путин по време на визитата си в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg

Един от най-обсъжданите въпроси от външнополитическия дневен ред в последните дни е готвеният нов пакет санкции срещу Кремъл от страна на Съединените щати.

На 25 юли долната камара на американския Конгрес прие законопроекта, предвиждащ полагане в законова обвивка на санкциите, наложени от бившият президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по тази начин те не биха могли да бъдат отменени от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом Доналд Тръмп.

Освен това е предвидено разширяване на рестриктивния режим, най-вече в областта на енергетиката.

Разбира се, както може да се очаква въз основа опита от своеобразната „игра на санкции“ между Русия и Запада, започнала след анексията на Крим през пролетта на 2014, Кремъл от своя страна би отговорил на подобен ход с контрасанкции.

Какви може да са те? На този въпрос, поне в сферата на очакваното, отговаря руското издание „Коммерсантъ“, позовавайки се на свои източници в руското външно министерство.

Възможният ход, обмислян от официална Москва, е насочен към дипломатическата мисия на САЩ в страната. По-конкретно, той е свързан с ограничаването на максималния допустим брой на служители в американското посолство в столицата. Както отбелязват събеседниците на изданието, от Русия може да бъдат изгонени 35 дипломати.

Освен това е предвидено да бъдат отнети и няколко имота, принадлежащи на американската дипломатическа мисия, като вилата в Серебряный Бор, склад, намиращ се на улица Дорожная в Москва, сградата на англо-американското училище в Москва и резиденцията на посланика „Спасо Хаус“ на Арбат. Този си ход руската страна оправдава с казуса с руските дипломатически имоти в САЩ, които бяха отнети от американските власти.

Разбира се, евентуалните санкции към момента са в проектна фаза, като могат да бъдат разширени или преформатирани. Кремъл засега отказва коментар на официално равнище, като вчера говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков посочи, че не би могъл да вземе отношение по въпроса поради факта, че законопроектът за разширяване на антируските санкции тепърва предстои да мине през горната камара на американския Конгрес – Сената, както и да бъде подписан от президента Тръмп.


 

Последни новини
Още от Новини