Икономисти прогнозират рекорден растеж на българската икономика

Тя ще нарасне с 3,4% през 2017

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Според изследване на Bloomberg българската икономика ще продължи своя силен тренд на растеж, като икономистите повишиха прогнозата за растеж през 2017 до най-високото ниво от две години, откогато Bloomberg започна да води статистиката, предава Investor.bg.

Икономиката ще нарасне с 3,4% през 2017 и с 3,2% през 2018 и 2019. Предишната прогноза на икономистите беше за ръст от 3,2% и беше ревизирана нагоре за четвърти пореден път след силно първо тримесечие, подкрепено от стабилното потребление и износ.

Равнището на безработица ще се понижи до 6,8% през тази година в сравнение със 7%, очаквани през предходното изследване. Това е най-ниското ниво през последната година.

В изследването на Bloomberg участват 17 икономисти, които са дали своята оценка в периода между 21 до 26 юли. Вероятността за рецесията в следващите 12 месеца е 5%, според петима анкетирани.

Прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие остава непроменена – 3,2%, докато през третото тримесечие е ревизирана нагоре до 3,4%.

Прогнозата за индекса на потребителските цени през 2017 остава без промяна – на ниво от 1,9%.

Динамиката при частното потребление ще остане силна, докато икономиката е подкрепяна от по-експанзионистична фискална политика, устойчиво подобрение на пазара на труда, нарастването на заплатите и все още ниските цени на енергията“, коментира за Bloomberg Йоанис Гионис, икономист в Eurobank в Атина.

Последни новини
Още от Новини