Единодушно (почти) НС прие договора за добросъседство с Македония

Един депутат гласува против, засега не е ясно кой

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Парламентът почти единодушно одобри декларация, с която подкрепя подписването на договора за добросъседство с Македония, предава Bulgaria ON AIR. Само един народен представител гласува с "Против", като все още не е ясно кой е той. В последствие обаче от "Патриотите" поискаха прегласуване, при което документът е подкрепен от всички народни представители. 

Всички парламентарни групи се обявиха твърдо "За" ратифицирането на въпросния договор. Те подготвиха специална декларация, с която да дадат подкрепа на правителството. Договорът трябва да бъде подписан в началото на месец август в Скопие.

С него се начертава и пътят към Европа, в посока на интеграцията на Македония и се дава картбланш от страна на България за тези по-нататъшни стъпки на държавата. 

В началото на заседанието имаше леко напрежение. Корнелия Нинова излезе на трибуната и пожела премиерът Бойко Борисов да дойде в залата и увери, че ако той не се появи, тя ще оттегли подписа си от декларацията. 

Борисов пристигна за минути, а Цветанов обяви, че идването му е било съгласувано по-рано.

В днешното заседание искри предизвика по-скоро докладът на специалната комисия, която разследва дали е имало злоупотреби със средства в Националния дворец на културата (НДК). Депутатите на няколко пъти разместваха дневния си ред. 

Опозицията настояваше точката да влезе възможно най-бързо за разглеждане, мнозинството пък направи няколко опита да го отложи.

Очаква депутатите да се заемат с разисквания около НДК. Исканията на опозицията са специалната комисия да продължи да работи и през следващата парламентарна сесия.

Утре е последният ден, в който Народното събрание ще заседава преди лятната си почивка.

Последни новини
Още от Новини