Великобритания забранява продажбите на коли с двигатели с вътрешно горене до 2040

Преди две седмици подобни намерения пък обяви Франция

Аутобан до Фюрстенвалде, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Аутобан до Фюрстенвалде, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

До 2040 Великобритания ще забрани продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели, за да се справи със замърсяването на въздуха, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg. Това е поредната европейска държава, която приема, че бъдещето на транспорта са електрическите автомобили.

Очаква се официално изявление от страна на министъра на околната среда Майкъл Гов.

Две седмици по-рано Франция представи стратегия да стане въглеродно неутрална държава, като прекрати изцяло продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, също до 2040.

Глобалното пренасочване към електрически автомобили ще създаде сътресения в автомобилната индустрия. Производителите на петрол ще пострадат от ниското търсене на бензин, както и производителите на двигатели с вътрешно горене, чиито продукти вече няма да се необходими, посочва информационната агенция.

Решението на Лондон до известна степен се дължи и на строгите правила на ЕС за вредните емисии, които страната трябва да спазва дори и докато напуска съюза.

Автомобилните производители вече се адаптират към новата реалност. Шведската компания Volvo например обяви края на двигателите с вътрешно горене и заяви, че до 2019 всичките й автомобили ще имат електрически мотор.

Великобритания планира да инвестира над 800 млн. паунда (около $1 млрд.) в автономни технологии с нулеви емисии и представи планове за инвестиции в размер на 246 млн. паунда в проучвания на технологии за батерии.

Вече има опасения за успеха на плана, тъй като изпълнението му ще зависи от местните власти. Те трябва да наложат високи данъци върху най-големите замърсители до 2020.

Последни новини
Още от Новини