Ще строим ЖП връзка с Македония, сътрудничим си и в газовата сфера

Правителството също така одобри проекта за договор за добросъседство с Македония, който ще бъде подписан на 2 август в Скопие

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

България и Македония ще си сътрудничат в сферата на природния газ, а страната ни също така поема ангажимент да доизгради жп линията до македонската граница до 2027, като от своя страна Скопие ще удължи железния път до България във времевия хоризонт до 2025.

Това гласят решенията на Министерския съвет, взети днес (26 юли), които бяха оповестени от пресцентъра на институцията.

„Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025“, пишат от МС.

Правителствата в София и Скопие също така ще създадат работна група за проучване на възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави.

Това проучване следва да представи анализ на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на проекта и да идентифицира решения за необходимата инфраструктура на територията на България и Македония.

На днешното си заседание кабинетът също така одобри проектът за Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който предстои да бъде подписан на 1 август в Скопие в рамките на визитата на премиера Бойко Борисов в македонската столица.  

Последни новини
Още от Новини