Работодателите били нечувано агресивни, синдикатите сезират международните институции

Търтеи, мързеливци и престъпници - думи, отправени според синдикатите срещу българските работници, придават допълнителен колорит в отношенията в тристранката

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: Bulgaria ON AIR Лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: Bulgaria ON AIR

В своя обща позиция, изпратена до медиите, КНСБ и КТ „Подкрепа“ се оплакват от „нечувана агресия“ от страна на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу „социалния диалог и хората на труда в България от последните дни“.

„На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за „вредни“, „пречещи на развитието на страната и икономиката“ и „не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма“ (Кирил Домусчиев, КРИБ)“, се казва в писмото.

В следствие на неприемливите според синдикалните организация действия същите тези организации са сезирали „всички международни институции".

Писмо, апелиращо за „подкрепа и реакция“ е адресирано до Международната организация на труда, МКП, ЕКП, Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие това писмо е изпратено и до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

„Подобно поведение не бива да се подминава с мълчание. Не само защото руши  авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото  охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации“, пишат синдикатите.


 

Последни новини
Още от Новини