Flash остава в историята от 2020

Американският технологичен концерн Adobe се отказа от технологията заради тенденцията големите браузъри да блокират Flash и рекламите

Снимка: Linkedin.com Снимка: Linkedin.com

Американският технологичен концерн Adobe планира най-сетне да се откаже от своята уеб технология Flash веднъж завинаги, пише Investor.bg.

Компанията обяви, че със съзряването на отворени стандарти като HTML5, WebGL и WebAssembly все повече производители интегрират поддръжка за тях в браузърите, което прави допълнителните приставки ненужни. Това е довело до решението да се прекрати поддръжката за Flash. То е било координирано с някои от технологичните партньори на Adobe като Apple, Facebook, Google, Microsoft и Mozilla.

Всичко това се случва, след като през последните години браузерите Chrome, Microsoft Edge и Safari започнаха да блокират Flash и рекламите, базирани на приставката. Създателите на браузърите настояват за ползването на модерни формати, като HTML5 видео, което най-сетне стана широко разпространено.

Като пряко следствие от това Adobe заяви, че до 2020 ще преустанови обновяването и разпространяването на Flash Player . Компанията съветва създателите на съдържание да мигрират сегашните Flash продукти към споменатите отворени формати.

Тъй като редица браншове (като образование, гейминг и видео) разчитат на Flash, Adobe обещава все пак да продължи поддръжката до 2020 за основните операционни системи и браузъри, като пуска редовно поправки на сигурността и запази съвместимостта.


 

Последни новини
Още от Новини