BMW и тех фирми избират Великобритания въпреки Brexit

Фантастично място за таланти! - Дъг Гър, директор за Великобритания, Amazon

Патентован от BMW щепсел за зареждане на електрически автомобил. Авто изложение в Женева, 9.03.2017 Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Патентован от BMW щепсел за зареждане на електрически автомобил. Авто изложение в Женева, 9.03.2017 Снимка: Chris Ratcliffe/BloombergBMW и Amazon са сред големите имена, гласували доверие на британската икономика, за разлика от много други известни компании, особено във финансовия сектор, които се готвят да отплават от Острова.

 

От BMW AG обявиха във вторник, че планират да създадат електрически автомобил марка Mini във Великобритания. Немският автомобилостроител притежава британската марка от 1994. Моделът ще заимства от култовия Mini Cooper с 3 врати. Производството се очаква да започне през 2019.

 

Изборът на завода в Оксфорд пред тези в Германия и Холандия може да се окаже рискован, предвид несигурността на търговските взаимоотношения след Brexit. Общо с производството на Rolls-Royce, служителите наброяват 18 000, а миналогодишния приход от износа на коли и авточасти е 2,4 милиарда паунда.

Часове преди съобщението за електрическо Mini, от Amazon обявиха, че увеличават с 450 позиции планираните работни места в новия си лондонския щаб, заемащ 15 етажа от нов небостъргач. Всяка от позициите е експертно-техническа и свързана с развиването на платформата Prime Video и навлизането й в Европа (от декември 2016 тя е достъпна и в България).

 

Други американски технологични компании, които инвестират в разрастване на британските си операции въпреки текущия риск са Snap, Facebook, Apple и Google.

Последни новини
Още от Новини