Ще търсим диверсификация на газовите доставки чрез сътрудничество с Израел

На среща с посланика на Израел вицепремиерът Томислав Дончев и енерийният министър Теменужка Петкова са изразили интерес за доставки на газ от близкоизточната държава

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

България търси възможности за диверсификация на източниците на газ чрез задълбочено сътрудничество в енергийната сфера с Израел. Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет в пресрелийз, посветен на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова с посланика на Израел у нас Н.Пр. Ирит Лилиан. Срещата е проведена в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ.

Българската страна е представила приоритетите си в енергийния сектор и „най-вече необходимостта от разнообразяване на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа“.

„Проектът за европейски газоразпределителен център „Балкан“ предвижда възможността за доставки на газ от различни източници и в този смисъл българската страна изяви интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни количества достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 г.“, пишат от правителствената пресслужба.

На срещата е бил обсъден и напредъкът по изграждането на газовата интерконектор с Гърция като входна структура за внос от алтернативни източници за региона на Югоизточна Европа и „естествена предпоставка за осъществяването на газовия хъб Балкан“.

Участниците в срещата са потвърдили „традиционно добрите двустранни отношения между България и Израел“, като са се съгласили, че възможността за задълбочено сътрудничество в енергийната сфера ще допринесе за развитието на икономиките на двете страни.

Последни новини
Още от Новини