Русия може да въведе санкции срещу Полша

Причината - приети в Полша законови поправки, предвиждащи премахване на паметниците със съветска символика

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Руската федерация може да въведе санкции срещу Полша след като Съветът на Федерацията (горната камара на парламента на РФ – бел.ред.) внесе предложение при президента Владимир Путин с това предложение. Поводът е приетите наскоро в Полша законови промени, предвиждащи премахване на паметниците на съветски войници. За това съобщава РИА Новости.

Сенаторите са изискали от ресорните министерства да разработят проекти за възможни наказателни мерки срещу Варшава. Предлага се също така да се въведат индивидуални санкции срещу тези полски депутати, подкрепили въпросния закон.

По-рано руската Дума (долната камара на парламента – бел.ред.) и израелският Кнесет (Народно събрание – бел.ред.) приеха единна позиция, с която се обръщат към парламентите в страните от ЕС, с която осъждат решението на Варшава, „оскърбяващо паметта на воините, загинали при освобождението на Европа“.

Миналата седмица полският държавен глава Анджей Дуда подписа поправки в закона за забрана на пропагандата на комунизма, които предвиждат премахване на съветските паметници на територията на страната. Законът, който ще засегне около 230 паметника на Червената армия, ще влезе в сила три месеца след подписването му от страна на президента.


 

Последни новини
Още от Новини