Lloyds: Бизнесът в света ощетен с $450 млрд. от кибератаки през 2016

35% ръст на продажбите на киберзастраховки

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Щетите, които бизнесът по света е понесъл в следствие на кибератаки през 2016 година, възлизат на 450 млрд. долара, сочи проучване на Lloyd`s of London.

Експертите на застрахователния гигант са се опитали да прогнозират мащаба на икономическите загуби от възможни глобални кибератаки на базата на няколко сценария. Докладът се базира на усреднени цифри, тъй като е трудно да се предвиди реалният мащаб на последствията от подобри атаки, се посочва в документа. 

Според изследването една атака, засягаща доставчик на облачни услуги и неговите клиенти, ще доведе до прекъсване на работата на компаниите и световната икономика като цяло може да загуби около 4,6 млрд. долара. Ако става дума за мащабна атака щетите могат да достигнат и до 53,1 млрд. долара. Ако пък тази кибератака продължи дълго и бъдат поразени цяла група големи частни компании, то щетите могат да ескалират до 121,4 млрд. долара, изчисляват от Lloyds.

Ако при атаката бъдат заразени компютърни сървъри, използвани от компании по цял свят, то щетите за икономиката могат да се разпрострат от $9,7 млрд до $28,7 млрд.

В доклада се посочва, че при подобни сценарии делът на застрахованите загуби при сега функциониращите полици и нива на застрахователна защита ще бъде едва около 17%. Това означава, че само 17% от загубите на бизнеса ще бъдат възстановени от застрахователите, а останалата част ще легне на гърба на бизнеса. 

"Тъй като киберзаплахата расте, търсенето на застраховки за киберзащита расте. Екипът на Lloyd`s of London оценява глобалния пазар на киберзастраховки на 3,5 млрд. долара", се казва в доклада, "а продадените полици за застрахователна защита против киберпрестъпления през 2016 са се увеличили с 35% в сравнение с предходната година.

Последни новини
Още от Новини