Булгартрансгаз започва да определя цените си самостоятелно заради изискване от ЕС

Държавната компания започва да изчислява сама тарифите си от октомври

Снимка: Булгартрансгаз Снимка: Булгартрансгаз

Нова методика за определянето на цената за пренос на природен газ влиза в сила от новия газов сезон, тоест от октомври 2017, пише Investor.bg. Промяната е във връзка с европейски изисквания и вече е вписана в съответната Наредба за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз".

Така Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя годишните приходи, необходими на компанията за дейността й, а тя сама ще пресмята тарифите, които събира от своите клиенти. Ценовите периоди по методиката ще бъдат между две и пет години, а дружеството е избрало първият ценови период да бъде с продължителност от три години - от 2017 до 2019.

Във връзка с промените операторът на газопреносната мрежа е внесъл искане за определяне на годишните приходи в регулатора. Днес КЕВР обсъди доклада на работната група в открито заседание.

В своето заявление от дружеството посочват, че необходимите приходи за първата година от ценовия период - 2017, са в размер на малко под 261 млн. лева. За следващите две години приходите ще бъдат осъвременявани на база на инфлацията и предвидените в променената методика формули.

Базата на възвращаемост е 1,43 млрд. лева за 2017 и нараства плавно до 1,49 млрд. лева в края на ценовия период през 2019. Повечето разходи на "Булгартрансгаз" за следващите три години са заличени от публикуваното на страницата на КЕВР заявление.

 

 

Последни новини
Още от Новини