Филип Хамънд иска плавен Brexit

Финансовото министерство на Великобритания настоява за преходна сделка

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британското министерство на финансите призова за плавен Brexit, като поводът са понижените икономически прогнози на МВФ, пише Investor.bg. Понижението в прогнозата на Международния валутен фонд е най-голямото сред това на богатите държави.

За тази година МВФ очаква икономиката на Обединеното кралство да нарасне с 1,7%, а през април тези очаквания възлизаха на 2%. Все пак актуализираната стойност е по-голяма от прогнозите за ръста във Франция, Италия и Япония, посочва МВФ.

От фонда обясняват, че понижените прогнози отразяват по-слабия от очакваното ръст в началото на тази година.

Министърът на финансите Филип Хамънд подчерта необходимостта от преходна сделка, която да облекчи Обединенеото кралство при излизането на страната от съюза. Коментарите му в подкрепа на т.нар. мек Brexit не се харесаха на някои от поддръжниците на излизането от ЕС. 

Говорител на Хамънд заяви, че понижената прогноза на МВФ напомня, че е необходимо колкото се може по-голямо облекчение при Brexit. “Прогнозата подчертава точно това – че плановете ни да повишим производителността на труда и да гарантираме възможно най-добра сделка с ЕС, са жизнено важни”, каза говорителят.

През април фондът повиши прогнозите си за Великобритания, след като преди това икономиката на Острова се представи по-добре от очакваното и изглежда удържа първоначалния шок след референдума за Brexit през юни миналата година.

През първото тримесечие на тази година обаче британската икономика нарасна с едва 0,2% на тримесечна база, тъй като потребителите свиха разходите заради ускоряващата се инфлация, която пък беше причинена от срива в паунда.

Очакванията за второто тримесечие са за ръст от 0,3% на тримесечна база, показва проучването на Ройтерс сред икономисти. Предварителните данни за БВП ще бъдат публикувани в сряда.

МВФ запазва прогнозата си за Великобритания за 2018 г., като фондът очаква тогава икономическият ръст да се забави до 1,5%.

„В крайна сметка последиците от Brexit върху Обединеното кралство остават неясни“, посочва Морис Обстфелд, главен икономист в МВФ.

Последни новини
Още от Новини