Спад на доверието към новата власт на Франция

Еманюел Макрон губи 10% от кредита си на доверие за месец

Еманюел Макрон. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Еманюел Макрон. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Рязък спад на доверието към Макрон отчитат социологически проучвания във Франция. Новият президент дойде на власт изненадващо и триумфално, но обществото изглежда се замисля за оттегляне на част от доверието си към младия лидер, пише ТАСС.  

Спадът на рейтинга на доверие е не само към президента Еманюел Макрон, но и към премиера на страната Едуар Филип. Това става ясно от ежемесечно проучване на Френския институт за изследване на обществено мнение, публикувано от вестник Le Journal du Dimanche.

Според проучването в края на юли повече от половината французи се доверяват на Макрон - 54 на сто. Това е с 10% спад в сравнение с преди месец. Преди месец 35% са заявили, че не са доволни от работата на френския лидер, а сега този дял се е увеличил до 43 на сто. 3 на сто не могат да отговорят в сравнение с 1% преди месец.

Отчетен е спад и на доверието към Филип, който беше назначен за премиер от Макрон след президентските избори през май. 56 на сто дават положителна оценка на правителството в края на юли в сравнение с 64% преди месец. Увеличил се е и процентът на французите, които негативно оценяват работата на Филип - от 35 на сто до 43%.

Последни новини
Още от Новини