Ще наложи ли САЩ финансови санкции срещу Венецуела

Проблеми за петролните доставки и твърдата валута на социалистическата страна

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

САЩ обмислят да наложат финансови санкции срещу Венецуела. Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство от твърда валута. Това заявяват високопоставен служител в Белия дом и един съветник в администрацията, запознати с дискусиите, пише Investor.bg. 

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство на страната от крайно необходимата твърда валута. Санкциите, които биха забранили всички доларови трансакции с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), са най-строгите сред обсъжданите варианти от Вашингтон.

Целта на администрацията на САЩ е да окаже натиск върху президента Николас Мадуро да се откаже от плановете си да създава отделно от парламента нов орган - учредително събрание, което да има право да променя конституцията и да разпуска демократично избрания парламент.

В затъналата в икономическа криза Венецуела от месеци има антиправителствени протести, в които вече загинаха над сто души. Забраната за продажба на петрол срещу долари ще затрудни допълнително социалистическия режим да погасява кредитите си и да внася основни стоки. 

Белият дом отказа коментар по темата, а засега няма отговор на запитване към PDVSA и венецуелското министерство на петрола.

Последни новини
Още от Новини