Германският президент застана решително срещу Ердоган

Отстояването на твърда позиция било въпрос на лично достойнство

Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Mark H. Milstein/Bloomberg News. Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Mark H. Milstein/Bloomberg News.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че правителството на канцлера Ангела Меркел трябва да предприеме действия срещу това, което той нарече недопустими политики в Турция, водени от президента Реджеп Тайип Ердоган. По думите на Щайнмайер, Ердоган се стреми да задуши турската опозиция, пише Bloomberg.

"Много хора, които са работили съвместно с него и неговата партия през последните няколко години, сега са преследвани, хвърлени в затвора, заглушени. Това е неприемливо", заявява Щайнмайер в интервю за обществената телевизия ZDF. "Въпрос на самоуважение и самочувствие е Германия да изпрати ясни сигнали за спиране на тези тенденции".

Щаймайер подкрепи германския външен министър Зигмар Габриел, който в отворено писмо до 3,5-те милиона етнически турци в Германия пише, че приятелството между двата народа е "голямо съкровище". "Горчив" е фактът, че политиците в Анкара разрушават мостове, градени от народите на двете страни в продължение на десетилетия, каза Щаймайер.

Ердоган заяви в неделя, че германските атаки срещу Турция са "непростими" и заговори за възмездие. "Никой не може да се намесва във вътрешните работи на Турция", каза той. "Правителството ще направи всичко срещу тези, които са работят като агенти срещу Турция".

Двустранният спор ескалира в петък, след като турски съдия нареди за втори път арестуването на четирима защитници на правата на човека, намиращи се в Германия. Преследват се и журналисти.

Германските компании, включително Daimler AG, Deutsche Bank AG, Siemens AG и Volkswagen AG, са зависими от политическата обстановка в Турция, заради местно производство или извършване на други бизнес-операции, а Европа разчита на Турция за помощ при спирането на мигрантския поток към Стария континент.

Германия обяви в четвъртък "преориентиране" на политиката си спрямо Турция и бе издадено предупреждение към германските граждани, възнамеряващи да пътуват към турски дестинации.

Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че Турция се отдалечава "все по-далеч и по-далеч от европейските стандарти" и нарече реакцията на Германия "разбираема" на фона на турските арести със "съмнителен претекст" на журналисти и активисти, борещи се за правата на човека.

Последни новини
Още от Новини