Финанси и земеделие - фокус на британските търговски преговори със САЩ

Ще подхлъзне ли опитната американската администрация Великобритания в преговорите

Лиъм Фокс. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лиъм Фокс. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Премахването на търговските бариери между Великобритания и САЩ може да генерира допълнителни 40 милиарда паунда (52 милиарда долара) в търговския баланс на Великобритания до 2030. Това заяви министърът на търговията във Великобритания Лиъм Фокс днес, 23.07.2017, като предупреди, че постигането на споразумение няма да е лесно, пише Bloomberg. 
Фокс е във Вашингтон за предварителни разговори по търговско споразумение между САЩ и Великобритания, което да влезе в сила след излизането на страната от Европейския съюз. 
Министърът заяви, очакваната икономическа печалба се основава на изчисления на британски правителствени експерти. 
Икономистите и търговските специалисти казват, че няма сделка, която да не бъде трудна за изпълнение, тъй като американците имат повече опит и биха могли да затруднят Великобритания, когато се договарят въпросите, свързани с регулациите около селскостопанското стопанство и финансите.
"Преговорите ще бъдат трудни, но имаме голяма подкрепа от страна на САЩ и администрацията на Тръмп", каза Фокс в предаването на Андрю Марр в BBC в неделя. "Селското стопанство винаги е много трудна тема", но "ще искаме да погледнем цяла гама от други теми, например финансовите услуги и други сегменти от икономиката на услугите", каза той.
Великобритания вече разглежда споразумението като начин банките в Лондон да си осигурят лесен достъп до Wall Street, което може да наложи на Великобритания приемане на по-разхлабени правила за регулация на финансовите услуги по-малко от десетилетие след сриването на глобалните финансови пазари. САЩ биха могли да изискат и по-свободни санитарни правила за храните, като например разрешаване на продажбата на говеждо месо с хормони във Великобритания.

Трансатлантически совалки

Великобритания не може да подписва търговски сделки с други страни, докато не напусне Европейския съюз през март 2019, но може да подготвя почвата за споразумения, които по-късно да бъдат ратифицирани. Много от проблемите, с които се сблъскват ЕС и САЩ в опитите си да договорят търговска сделка, могат да излязат отново на повърхността. 
Трансатлантическите преговори са в период на застой от стъпването на Доналд Тръмп на власт през януари на фона на различията по отношение на неприкосновеността на личните данни и разликите във финансовите регулации.
Междувременно лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джеръми Корбин оспори в ефира на BBC желанието на Великобритания да сключи търговска сделка със САЩ при положение, че Тръмп възнамерява да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за изменението на климата. ЕС заяви, че няма да влиза в сделки с правителства, които не са подписали споразумението.
"Това поставя под въпрос цялата стратегия на правителството за еднократна търговска сделка със Съединените щати", каза Корбин.
Докато по въпроса за преговорите със САЩ Фокс е настроен по-скоро оптимистично, то по отношение на договореностите с Европейския съюз разговорите не могат да се отлепят от мъртвата си точка. 
Вторият кръг на преговори между Великобритания и блока завърши с разногласия по отношение на ирландската граница, разноските за "развода" с ЕС и правата на гражданите - все въпроси, които трябва да бъдат отметнати и решени, преди двете страни в преговорния процес да могат да пристъпят към търговските аспекти на Brexit. 

Часовникът тиктака

Премиерът Тереза Май има по-малко от две години, за да осигури обещаната широкообхватна договореност за свободна търговия с ЕС. Много браншове призоваха правителството да определи преходни периоди за всяка нова стъпка по развода, след като определеното време за преговори за излизане приключи през март 2019.
Дори и най-твърдите британски поддръжници на кабинета настояват за такъв период.
"Не мисля, че има някакъв голямо идеологически сблъсък относно прехода или периода на изпълнение", каза Фокс, отстъпвайки от позицията, която бе заел преди две седмици. Говори се за 23 до 25 месеца, през които Великобритания трябва да има възможност да договори нови търговски сделки.

Последни новини
Още от Новини