Конгресът на САЩ може да приеме нов пакет санкции срещу Москва през новата седмица

Значително засилване и разширяване на санкционния режим срещу Кремъл - това предвижда законопроектът

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Долната камара на американския Конгрес - Палатата на представителите, може да приеме през следващата седмина законопроект, предвиждащ нов пакет санкции срещу Русия. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на свой източник от Конгреса.

„Очаквам, че ще приемем законопроект със санкции против Русия следващата седмица. Очаквайте новини“, предава думите на събеседника си руската информационна агенция.

Става дума за законопроект, насочен към засилване на натиска към Иран, в който е вкарана и част, предвиждаща „значително усилване и разширяване“ на санкционния режим по отношение на Русия. В средата на юли той е бил приет от Сената, но към момента се намира в мъртва точка поради протакания от страна на Демократите.

Законопроектът предвижда закрепване на законодателно ниво на санкциите срещу Кремъл, въведени от бившия президент Барак Обама във връзка с украинската криза и анексията на Крим. Поправката се отнася и за ограниченията, въведени в края на 2016 срещу граждани на Руската федерация, заподозрени в хакерски атаки.

Ако предложеният законопроект бъде приет, то въпросните санкции би било възможно да бъдат отменени единствено и само чрез приемане на нов закон, като администрацията на Тръмп не би могла да направи това самостоятелно.  

Последни новини
Още от Новини