Напредъкът на мобилния интернет в Европа

Tele2 раздвижва пазара с неограничени планове и акцент върху 4G скорост и безопасност

21.07.2017 Bloomberg студио в Лондон: Алисън Къркби,  изп. директор на мобилния оператор Tele2 21.07.2017 Bloomberg студио в Лондон: Алисън Къркби, изп. директор на мобилния оператор Tele2Проучване на Open Signal от 2017 установи, че средната скорост на 3G интернет в света е 4.4 Mbps, средната wi-fi скорост на мобилни устройства е 8.8 Mbps, а средната скорост без оглед на вида връзка или устройство е 16.2 Mbps.

България e на девето място в света по средна скорост на 4G (34.07 мегабита в секунда). Като достъпност, страната ни е в средата на списъка с 62 държави, (период на измерване: януари - март 2017) като ползващите 4G у нас са имали достъп до LTE мрежа през 69.71% от времето.

Според отчета за 2016 на анализаторската компания Tefficient, мобилният интернет в Европа е бил най-скъп в Холандия, Белгия, Германия и Чехия, а най-евтин – във Финландия, прибалтийските републики, Дания, Австрия и Швеция.

Бългapия ce oĸaзвa cpeд cтpaнитe в Eвpoпa c нaй-ниcĸa cpeднa cĸopocт нa мoбилния интepнeт – 9.5 мегабита в секунда, според доклада на Akamai зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2017. Според тази статистика, след нас в Европа са само Xъpвaтия, Maлтa, Чexия и Πopтyгaлия. Причината за това може да е в ниската скорост, до която мобилните оператори ограничават индивидуалното потребление след изразходване на определения от пакета месечен обем.

 „Клиентът постоянно търси оферта с повече мобилен интернет, но иска цената на пакета да е същата или ако може даже да е по-ниска,“ каза служител на български телеком. Не е достъпна статистика за страната, която да отчита най-масово използваните мобилни пакети и техните ограничения за данни, но съотношението на предлаганата скорост/цена се движи в полза на потребителя поради естествената конкуренция на пазара. 

Последни новини
Още от Новини