Икономиката на КНДР бележи невиждан от 17 години ръст

Въпреки това показателят БВП на глава от населението остава 22 пъти по-нисък отколкото в съседна Южна Корея

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

За 2016 икономиката на Северна Корея е отбелязала безпрецедентен за последните 17 години растеж – 3,9%, а икономиката расте въпреки строгите санкции срещу режима в Пхенян от международната общност. Това показват данни, изнесени в доклад на Централната банка на Южна Корея, пише южнокорейската агенция Yonhap, цитирана от РИА Новости.

От своя страна КНДР никога не е публикувала официална статистика за икономическото състояние на страната. Всички подобни статистики като тази на Централната банка в Сеул биват съставяни на база на данни, събирани от разузнаването и другите служби.

Според изчисленията на южнокорейските икономисти брутният вътрешен продукт на Северна Корея достига 36,4 трлн. вона или около $32,4 млрд. БВП на глава от населението пък е 1,46 млн. вона или около $1,3 хил., което, въпреки отчетения ръст, е около 22 пъти по-ниско от аналогичния показател в Южна Корея.

Обемът на външната търговия на страната също бележи ръст от 4,7% през миналата година, като достига 6,5 млрд. вона, което в доларово изражение е около $50,83 млн. Огромният дял от външните търговски взаимоотношения на КНДР се пада на търговията с Китай – 90%, като основното перо в стокообмена по оста Пхенян-Пекин са природните ресурси.

В доклада на южнокорейския регулатор също така се отбелязва, че сериозен ръст от 8,4% се отчита и в минната индустрия на Северна Корея.

Последни новини
Още от Новини