Nordea може да реши за централата си през септември

Каспър Фон Коскъл, директор на Nordea Bank

Каспър Фон Коскъл, директор на Nordea Bank. Стокхолм, Швеция. 20 юли 2017. Photographer: Johan Jeppsson/Bloomberg Каспър Фон Коскъл, директор на Nordea Bank. Стокхолм, Швеция. 20 юли 2017. Photographer: Johan Jeppsson/Bloomberg

Правителството на Швеция обяви, че иска Nordea Bank AB да запази централата си в Стокхолм, след като единствената глобална системно важна финансова институция на Скандинавските страни забави решението си за преместване, съобщи Bloomberg.

Банката, която преди това бе обявила, че ще реши през лятото, каза, че ще вземе решението през септември. Nordea иска да използва допълнителното време, за да оцени как планът на Швеция да влезе в банковия съюз на ЕС ще се отрази на бъдещето й.

От гледна точка на правителството „е добре Nordea да направи анализ” на ситуацията, за да може „да вземе информирано решение”, каза министърът на икономиката Михаел Дамберг в интервю след срещата с медиите в четвъртък, 20 юли 2017.

„Бихме искали Nordea да остане в Швеция”, каза Дамберг, цитиран от Bloomberg.

Според директора на банката Каспър Фон Коскъл ръководството иска да оцени новините от Швеция и Дания, че страните може да поискат членство в банковия съюз.

"Ние сме мултинационална банка, имаме 4 вътрешни пазара и те са част от единния европейски пазар. Имаме нужда от прогнозируемост и регулаторна среда, в която се знае какво следва. Затова банковият съюз е важен елемент", каза Коскъл  в интервю за Bloomberg.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини