ЕЦБ остави насоките без промяна

Лихвата по депозитите остава на минус 0,4%, а основната лихва по рефинансиране - на нула

ЕЦБ, Франкфурт, Германия. 20 юли 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg ЕЦБ, Франкфурт, Германия. 20 юли 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Реториката на Европейската централна банка се запази след заседанието на Управителния съвет във Франкфурт на 20 юли 2017, съобщи Bloomberg.

ЕЦБ потвърди, че очаква разходите за кредитиране да останат на сегашните нива за по-дълъг период и че е готова да увеличи размера или продължителността на програмата си за изкупуване на активи при евентуално влошаване на икономиката.

Икономистите, следени от Bloomberg, по-рано тази седмица бяха разделени по въпроса дали ЕЦБ не трябва да смени реториката по количествените облекчения.

Съобщението в четвъртък бе направено 6 седмици след като ЕЦБ направи първа стъпка към приключване на неконвенционалната монетарна политика като спря да говори за допълнителни намаления на лихвите и посочи, че рисковете за икономическото развитие са все по-балансирани.

Лихви

ЕЦБ запази лихвата по депозитите на минус 0,4%, запази основната лихва по рефинансиране на нула и повтори намерението си да изкупува дълг за 60 млрд. евро всеки месец поне до края на годината.

„На базата на редовните ни икономически и валутни анализи, решихме да оставим основните лихви на ЕЦБ без промяна”, каза Марио Драги.

”Относно нестандартните монетарни мерки, потвърждаваме, че изкупуването на активи, сега по 60 млрд. евро месечно, се очаква да продължи до края на декември 2017”.

Програмата започна през 2015 и първоначално включваше изкупуване на 80 млрд. евро дълг месечно.

Остават само още три заседания на Управителния съвет на ЕЦБ до края на 2017, на които банката трябва да обясни как смята да намали програмата за финансови инжекции.

 

Шефът на ЕЦБ знае, че трябва да стъпва внимателно, пише Фигаро. В края на юни той предизвика мини буря като даде вид на по-уверен във възстановяването на инфлацията. Пазарите откриха в думите му знак за по-бърз от очаквания изход от програмата на стимули.

Но „ЕЦБ сякаш не бърза да се насочи към постепенно намаляване на стимулите в подкрепа на икономиката”, каза в четвъртък Карстен Бржески, главен икономист на ING.

Президентът на ЕЦБ каза, че банката се нуждае от „последователност” и „търпение в запазването на сегашните стимули”, за да подкрепи инфлацията към целта от 2%.

Драги каза, че има различни фактори, които пречат на ръста на цените, въпреки икономическото възстановяване, включително ниския ръст на заплатите, бавен от слабите повишения в миналото. Той каза, че тези фактори евентуално ще отшумят и заплатите и цените ще  се повишат. Но добави: „Стигнахме ли дотам” Отговорът е: не още”.

Драги каза, че ръководството на банката няма уговорена дата за обсъждане на програмата на стимули. Той каза, че 25-членният съвет е бил „единодушен в неопределянето на дата за обсъждане на промените в бъдеще”.

 

Последни новини
Още от Новини