Радев призова военната ни индустрия да бъде включена в модернизацията на армията

Според президента участието на военната индустрия в този процес е задължително

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Държавният глава Румен Радев призова българската военна индустрия да бъде включена в модернизацията на въоръжените сили на страната с „различни програми за индустриално сътрудничество“, става ясно от съобщение от пресотдела на президентската институция.

„Очакваме проектът за новите кораби за ВМС да бъде придвижен на следващ етап и задължително в модернизацията на Българската армия да бъде включена нашата военна индустрия с различни програми за индустриално сътрудничество“, предават думите на Радев от президентството.

Изказването си президентът и върховен главнокомандващ на армията направи по време на тазгодишното издание на военноморското учение „БРИЗ 2017“.

В учението „Бриз 2017“ участваха 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и служители от държавни организации, институции и ведомства.

Помолен да коментира искането, с което сезира Конституционния съд за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), президентът Радев посочи, че предстои Споразумението да бъде гласувано в Народното събрание.

„Това е всеобхватен и сложен договор, който ще има отражение върху всички области на обществения живот и затова е важно да има открит дебат и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус“, заяви още президентът, според когото експертите трябва да кажат доколко СЕТА съответства на Българската конституция.


 

Последни новини
Още от Новини