Правителството насърчава картовите плащания в институциите

В момента на повечето места се изисква плащането да се обработи през банково гише, което е значително по-скъпо

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Правителството одобри промените в Наредбата за административното обслужване, регламентиращи плащането на административни услуги чрез банкови карти през т. нар. ПОС-терминали.

Целта на промените е да се задължат ведомствата да информират и насърчават потребителите да плащат чрез карта, когато има възможност за това, се казва в съобщение на МС, цитирано от Investor.bg.

Според текстовете вътрешните правила за организация на административното обслужване в съответните администрации следва да се променят така, че да може всеки, който иска, да заплаща дължимите такси за обслужване и издаване на различни документи и чрез карта.

В момента на повечето места се изисква плащането да се обработи през банково гише, което е значително по-скъпо. 

„Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е с цел намаляване на финансовата тежест за потребителите при извършването на плащания на дължимите такси или цени на административните услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащания в брой. То е и една от приоритетните инициативи на правителството“, се посочва още в съобщението от Министерски съвет. 


 

Последни новини
Още от Новини