ЕК с още подкрепа за регионите

67 млрд евро за смарт специализации

Знамената на ЕС пред фасадата на Европа билдинг, по която работят чистачи на стъкла. Брюксел, Белгия. 10 юли 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomber Знамената на ЕС пред фасадата на Европа билдинг, по която работят чистачи на стъкла. Брюксел, Белгия. 10 юли 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomber

ЕК предлага нова серия от мерки за развитието на иновациите в Европа, съобщи комисията на 18 юли 2017.

Едновременно с това Брюксел ще полага повече усилия за създаване на добра за бизнеса среда – например качество и прозрачност на публични проучвания, сътрудничество между бизнеса и университетите. Пилотните програми за индустриален преход ще стартират наесен и ще работят през 2018.

Целта на новите мерки е „да помогнат още повече на регионите в Европа да инвестират в нишови области на конкурентна сила /смарт специализация/и да генерират иновации, устойчивост и ръст”, се казва в съобщението.

За да се използват ползите от глобализацията трябва да се създаде устойчива среда, „където напредъкът от търговията и технологиите може да се материализира”, каза вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен.

„Местни инвестиции на местни инвеститори и иновационни стратегии - това е ключът към предизвикателството и засилването на регионите ни”.

Въведена от 2014 във всички програми за регионална политика, смарт специализацията има 2 пилотни проекта – подкрепа за специфични проблеми на региони в индустриален преход и интер-регионални партньорства в иновации.

 

 

Последни новини
Още от Новини