Засилваме сътрудничеството си с Унгария в сферата на енергетиката

За това се договориха външният ни министър Екатерина Захариева и унгарският и колега Петер Сиярто

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Главата на външното ведомство и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева е провела среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, на която е било договорено развитие на отношенията по оста София-Будапеща в сферата на енергетиката. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на външното министерство.

Двамата министри също така са обсъдили двустранните отношения между България и Унгария, възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката, както и перспективите пред Западните Балкани.

И от двете страни е било подчертано, че следва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, което да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка.

„Европейската комисия вече подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар“, припомнят от Външно, посочвайки, че Захариева е направила преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

Д“вамата министри обсъдиха и взаимодействието си по отношение на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца“, се казва още в съобщението.

"Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева. Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на миграцията министър Захариева изтъкна, че това е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013.

Министър Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с €1114,5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е €1 388,0 млн. евро.

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6000 души и е едно от 13-те официално признати малцинства в страната.

Последни новини
Още от Новини