Увеличава се стокообменът между България и Швейцария

През 2016 износът на конфедерацията за България е с рекордна стойност

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Вносът на стоки, произведени в България и Румъния, за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал 3 пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, цитиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

По данни на анализа за периода 2000-2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5 %, от Румъния - с 15 %, а от България той се увеличава с 18 %.

Общият размер на износа от България за Швейцарската конфедерация през 2016 година възлиза на 261 млн. франка.

Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година също бележи рекордния 1% от целия износ на страната. След 2000 година търговският обмен с България нараства с 14 % годишно, а с Румъния – с 22%, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6%.

През 2016 година износът на конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки, пише още ИАНМСП в прессъобщението си. 

България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки на стойност над 100 млн. франка или това е 41% от целия внос от България. Румънската държава е изнесла - текстил, облекла и обувки на стойност 211 млн. франка или това е 36 % от общия внос.

На второ място са стоки и продукти от групите - машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

Последни новини
Още от Новини