Сеул предложи на Пхенян възобновяване на диалога на Корейския полуостров

Последно преговори между Севера и Юга се проведоха през 2015

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

С инициатива по възобновяване на диалога със Севера е излязло Министерството на отбраната на Южна Корея, съобщи зам.-главата на военното ведомство на страната Су Чо Сук, цитиран от „Интерфакс“.

„Предлагаме да проведем диалог със Севера на 21 юли в Тонгилгак (здание, намиращо се от страната на КНДР в Панмунджом – селище в демилитаризираната зона, където и по-рано са превеждани преговори между представители на Сеул и Пхенян – бел.ред.) на демаркационната линия. Целта ни е да спрем враждебните действия, повишаващи военното напрежение“, коментира зам.-министърът.

Това заявление от висш южнокорейски представител идва скоро след визитата на президента на страната Мун Дже-ин в Германия и участието му в срещата на Г20 в Хамбург, където направи подобни изказвания, сигнализиращи за желание за диалог с Пхенян.

Съдейки по съобщения в редица южнокорейски медии те се отнасят за такива въпроси, като например възобновяването на контакта между организациите на Червения кръст на Северна и Южна Корея.

Последните преговори, които се проведоха между Сеул и Пхенян бяха през 2015.

 

Последни новини
Още от Новини