Инфлацията в еврозоната и в ЕС се забави и през юни

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите за настаняване

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се е забавила на годишна база през юни – до 1,3% спрямо 1,4% през май, сочат последните данни на Евростат, цитирани от Investor.bg.

В сравнение с миналата година обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е била на ниво от 0,1%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през юни също се е забавила до 1,4% на годишна база спрямо 1,6% през предишния месец. Спрямо същия период на миналата година обаче и тук се наблюдава ускоряване, като през юни 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,1%.

Най-бавен ръст през юни отчита инфлацията в Ирландия (-0,6%), Дания (0,4%) и Румъния (0,7%). Най-бързо ускорение пък се наблюдава в Литва (3,5%), Естония и Латвия (по 3,1%).

В България инфлацията през юни е била близо до средното ниво за ЕС – 1,1%.

Спрямо май 2017 г. годишната инфлация се е забавила в 18 страни членки, останала е без промяна в три и се е ускорила в шест.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите за настаняване (+0,08 процентни пункта), пакетните почивки (+0,06 пр.п.) и тютюневите изделия (+0,04 пр.п.). Негативно пък са се отразили телекомуникациите (-0,10 пр.п.), социалната защита (-0,04 пр.п.) и хлябът и зърнените храни (-0,03%).

Инфлацията е един от индикаторите, на базата на който ЕЦБ ще вземе решение за лихвите в еврозоната, както и за стимулиращата си програма. Прогнозите на анализаторите са, че лихвите във валутния съюз няма да бъдат променени преди септември, посочва още Investor.bg

Последни новини
Още от Новини