ЕК търси български компании за туристическа мачмейкинг програма

Туристите от Китай и САЩ виждат Европа като единна дестинация

Китайски туристи. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Китайски туристи. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Европа подготвя старта на мащабна туристическа програма за популяризиране на паневропейски маршрути пред два от най-големите и важни пазара в туристическия бранш - китайския и американския, съобщават от ЕК. 

Програмата "Партньорство в европейския туризъм" стартира догодина и предвижда серия мачмейкинг туристически събития, за да промотира Стария континент като туристическа дестинация. Ще бъдат изграждани и специализирани щандове на международни туристически изложения.

Стартовото събитие по програмата ще се проведе на 19 януари 2018 във Виена, като ще има кратко представяне пред китайски туристически посредници за европейския пазар. След това се предвиждат бизнес мачмейкинг срещи с европейски доставчици.

Второто събитие е планирано за месец март в Берлин. То ще съвпадне с ITB - най-голямото туристическо търговско изложение в Европа. Като специфичен фокус на конференцията и мачмейкинг сесиите в програмата на ЕК е записана темата "Европейската култура, паневропейски маршрути: речен и групов туризъм".

Третото събитие ще бъде в Пекин през април, където акцентът ще бъде върху семейния туризъм. Целта ще бъде да се привлече вниманието на европейски компании, които искат да се включат в този пазарен сегмент на китайския туристически пазар.

Очаква се по-късно да бъдат обявени и други мороприятия, които ще бъдат провеждани в Китай и САЩ.

Признавайки, че много интерконтинентални туристи виждат Европа като единна дестинация, програмата няма да се съсредоточава върху отделни държави, градове или специфични забележителности, а върху теми и маршрути, които представляват интерес за посетителите, като семейните пътувания, културата, филмите и телевизията.

Програмата е отворена за регистрация и за български компании, проявяващи интерес към участие. Фирми, базирани в ЕС, които се стремят да се предлагат на китайски и американски пазари чрез участие в програмата "Партньорства в европейския туризъм", се приканват да регистрират своя интерес на www.EUtravelpartnerships.org. Тук те могат да идентифицират бизнеса си с първоначален списък от теми и в сътрудничество с други компании да предложат допълнителни теми.

Програмата се финансира от Европейската комисия и се предоставя от консорциум, съставен от ETOA - Европейската туристическа асоциация, Европейската комисия за пътуванията и ECTAA, Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператорите.

Том Дженкинс, главен изпълнителен директор на ETOA, заяви: "Програмата "Партньорства в европейския туризъм" е смела и иновативна промоционална инициатива в целия ЕС, която признава високата стойност на силните бизнес отношения между доставчиците на туристически услуги в ЕС и потенциалните клиенти от външните пазари. Ето защо се занимаваме с професионално бизнес-посредничество - за да помогнем на компаниите да създадат по-ценни и дългосрочни бизнес отношения".

"Партньорството в европейския туризъм е насочено към два от най-важните пазара за пътувания на дълги разстояния за Европа: Китай и Съединените щати. Програмата ще има и специален акцент върху туризма между ЕС и Китай през 2018", коментира Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на Европейската туристическа комисия.

"Тази инициатива предоставя уникална възможност за укрепване на туристическите взаимоотношения със стратегически партньори на пазарите във външните за ЕС страни с оглед на увеличаване на пътуванията и туризма. Също така ще се насърчи сътрудничеството между европейските туристически компании за насърчаване на транснационалните продукти на Европейския съюз ", заяви Мишел де Блуст, генерален секретар на ECTAA.

Последни новини
Още от Новини