Макрон: Тръмп ще размисли за завръщането на САЩ в споразумението за климата

Тръмп изтегли САЩ от климатична сделка на 1 юни, заявявайки, че оставане в споразумените ще коства на страната 2,7 работни места до 2025

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Един от най-обсъжданите ходове от страна на държавния глава на Съединените щати Доналд Тръмп от последните месеци – извеждането на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, може да бъде преразгледан.

Това се разбира от изказване на френския колега на Тръмп Еманюел Макрон, по чиито думи американският лидер е дал уверение, че ще размисли относно позицията си по въпроса с участието на САЩ в споразумението.

„Доналд Тръмп ме послуша. Каза ми, че се опитва да намери решение в следващите няколко месеца. Подробно говорихме за това, какво може да му позволи да се завърне в Парижкото споразумение“, предава думите на Макрон френското издание Le Journal du Dimanche.

Припомняме, че в сряда (12 юли) Тръмп пристигна в Париж, където направи двудневна визита и участва в редица двустранни събития заедно с френския президент Макрон.

На 1 юни Тръмп обяви изхода на Вашингтон от климатичната сделка, заявявайки, че споразумението облагодетелства всички останали, освен САЩ и разпределя американските богатства в полза на останалите страни. По думите на американския лидер при оставането му в сила до безработните в страната биха се увеличили до 2,7 милиона.

Последни новини
Още от Новини