Слабите данни за инфлацията увеличават скептицизма пред Фед

Силният трудов пазар ще подкрепи ръста на заплатите, смята Йелън

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Федералният резерв обмисля поетапно повишение на лихвените проценти при условие, че инфлацията се покачи до целевото ниво от 2%, но подобно развитие не настъпва. Това внася известен скептицизъм относно последващото затягане на паричната политика на Фед, пише Bloomberg.

По време на своята традиционна полугодишна реч пред Конгреса Йелън продължи да се придържа към прогнозите на Фед за постенно повишение на инфлацията, което от своя страна може да позволи стъпка в посока още увеличения на лихвените проценти.

Данните за изменението на индекса на потребителските цени в САЩ, публикувани, в петък показаха обаче, че инфлацията през юни остава слаба за четвърти пореден месец.

Индексът на потребителските цени остава без промяна през юни, след като през май данните показаха спад от 0,1%, съобщава министерството на труда в САЩ. Инфлацията се ускорява с 1,6% на годишна база.

Графика: Bloomberg Terminal

На заседанието на Фед през юни, както и по време на изслушването на Йелън пред Конгреса, председателят на Фед показа, че се придържа към прогнозата на FOMC, която предвижда постепенно повишение на инфлацията, подкрепящо още едно увеличение на лихвените проценти до края на тази година и още три през 2018.

Според Йелън е рано да се заключи, че основният тренд на инфлацията спада устойчиво под 2%. На пресконференцията си на 14 юни Йелън посочи, че продължава да смята, че инфлацията ще продължи да се покачва на фона на силното представяне на пазара на труда.

„Фед няма да постигне това, което иска с оглед на доклада за инфлацията през юни“, коментира Омар Шариф, главен икономист в Societe General в Ню Йорк. „Ако търсите нещо преходно, няма да го намерите. Виждаме, че е в ход забавяне на ръста на инфлацията“, коментира той. 

Последни новини
Още от Новини