Решение на федерален съдия даде зелена светлина за хиляди бежанци в САЩ

Правителството във Вашингтон сезира по въпроса директно върховния съд

Снимка: Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Възможност за десетки хиляди бежанци да влязат в САЩ бе открита със съдебно решение във връзка със забраната за пътувания на американския президент Доналд Тръмп. Правителството във Вашингтон обаче се опитва бързо да затвори пробойната и снощи сезира по въпроса директно върховния съд, предаде Асошиейтед прес.

Федерален съдия Дерик Уотсън на Хаваите излезе с решение, в което се нарежда на властите да позволят влизането в САЩ на бежанци, работещи, поне формално, с агенция за настаняване, действаща на американска територия.

Съдията освен това съществено разшири списъка с роднини в САЩ, които бежанците и посетителите от шестте страни в забранителния списък за пътувания могат да използват, за да влязат на американска територия. Сега в него влизат например баби, дядовци и внуци, съобщи Investor.bg. 

Решението излезе в четвъртък и бе поредният обрат в сложна правна битка, чиято кулминация ще бъде пред върховния съд през октомври, отбелязва Асошиейтед прес.

С новото решение в САЩ може да пристигнат над 24 000 бежанци, които вече са проверени и имат одобрение за влизане на американска територия, но попадат в обсега на 120-дневната забрана за прием на бежанци, каза Бека Хелър, директор на организацията за настаняване на бежанци "Международен проект за подпомагане на бежанците".

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс заяви, че правителството ще сезира върховния съд, заобикаляйки 9-ти окръжен апелативен съд в Сан Франциско, който вече веднъж се произнесе против мерките на американските власти.

Миналия месец върховният съд позволи да влезе в сила смекчена версия на забраната за пътувания, отбелязва Асошиейтед прес.

Последни новини
Още от Новини