ЕС и Великобритания могат да постигнат компромисна сделка

Европа е готова на отстъпки около свободата на движение на хора след Brexit, твърди бившият британски премиер Т. Блеър

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Великобритания и ЕС могат да се срещнат по средата на пътя за постигане на компромис. Това посочва бившият премиер Тони Блеър в статия за неговия Институт за глобални промени, предаде Investor.bg

Според Блеър лидерите на Европейския съюз (ЕС) са готови да бъдат по-гъвкави по въпроса за свободата на движение на хора, така че да се намери място на Великобритания в Европа след Brexit. 

Блеър пише, че видни фигури са му казали, че желаят да осмислят промени по един от ключовите принципи на членството в общия пазар.

Европейските лидери заявиха, че Великобритания не може да остане в общия пазар, ако ограничи свободното движение на хора. Британското правителство настоява, че Brexit ще даде на страната по-голям контрол върху границите ѝ.

Блеър изтъква, че французите и германците споделят някои от британските тревоги, особено по въпросите на миграцията, и са готови на компромиси със сводобата на движение.

„Рационалното обсъждане на възможностите би включило опцията за договаряне на оставането на Великобритания в Европа, ако самата Европа е готова на реформи, така че да се срещнем по средата на пътя“, пише Тони Блеър.

Статията на Блеър е пореден опит за намеса в бурния политически живот в страната, като той вече заяви, че Брекзит е въпрос, който го изкушава да се завърне в политиката.

Лейбъристът Франк Фийлд, който подкрепя Brexit обаче каза, че Блеър далеч не е човекът, който трябва да влияе на общественото мнение. „Макар и да бе много успешен като лейбъристки премиер на цялата му кариера сега се гледа през призмата на провала с войната в Ирак“, допълни Фийлд.

Последни новини
Още от Новини