Великобритания призна, че ще трябва да плати част от сметката за Brexit

Сумата може да достигне 100 млрд. евро

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

За първи път Великобритания призна в писмен документ, че трябва да плати задълженията си към ЕС при излизането си от блока, опитвайки се да смекчи спора над т.нар. сметка за Brexit, съобщи Bloomberg.

“Правителството ясно показа, че ще работи заедно с ЕС, за да определим справедливо уреждане на правата и задълженията на Великобритания като излизаща страна членка“, каза заместник-министърът по Brexit Джойс Анелей в четвъртък в писмено изявление пред парламента, в което изрично се говори за „финансовото споразумение“ с ЕС.

Правителството признава, че двете страни имат задължения за уреждане помежду си, които трябва да бъдат решени. Т.нар. сметка за излизане на Великобритания от ЕС се превърна в един от най-спорните въпроси в преговорите за Brexit. В публичното пространство се спекулира, че сумата може да достигне 100 млрд. евро.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей трябва да постигне съгласие с колегите си от ЕС по плащането, тъй като това е една от трите сфери, заедно с правата на гражданите и границата с Ирландия, по които ЕС изисква „достатъчен напредък“, преди да стартира преговори за бъдещата връзка на Великобритания с ЕС.

Последни новини
Още от Новини