Какви права има парламентът в Закона за излизане от ЕС

Лорд Чарлс Фалконър, бивш министър на правосъдието

Лорд Чарлс Фалконър, бивш министър на правосъдието. 14 юли 2017. Лондон. Снимка: Bloomberg Лорд Чарлс Фалконър, бивш министър на правосъдието. 14 юли 2017. Лондон. Снимка: Bloomberg

Този проектозакон е в голяма техническа и политическа беда, но проблемът е, че очевидно представлява изземане на властта не само от правителството на торите, но от изпълнителната власт, които могат да променят закон, без надлежните парламентарни процедури.

Какви права има парламентът в Закона за излизане от ЕС
Лорд Чарлс Фалконър, бивш министър на правосъдието

Проектозаконът за излизане на Великобритания от ЕС, публикуван на 13 юли 2017 от правителството на Тереза Мей ще бъде обявен за крайъгълен камък в процеса на напускане на общността, съобщава Bloomberg.
Приемането му не само изисква много писмена работа, но предизвика критиките на депутатите от опозицията и правителството на Шотландия.
Проектозаконът отменя Закона за влизане в общността от 1972г., който дава приоритет и приема правото на ЕС в Обединеното кралство. Това означава, че британците поемат сами отговорността за правното си бъдеще.

Правителството на Мей планира да даде на министрите правото, наричано още Правото на Хенри VIII да променят законите, без да се допитват до парламента. Офисът на Мей съобщи, че тези правомощия ще бъдат временни.

Лорд Чарлс Фалконър, бивш министър на правосъдието коментира проектозакона в интервю за Марк Бартън от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини