Държавата дава 2 млн. лева за наемането на 830 безработни

Средствата ще получат общини, в които безработицата варира между 30% и 64%

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Държавата, в лицето на Министерството на труда и социалната политика, ще отпусне 2 млн. лева на 14 общини, в които безработицата варира във високите граници от 30% до 64%, за да бъдат наети 830 безработни граждани. Това става ясно от съобщение от пресотдела на Министерството на труда и социалната политика.

Въпросните четиринадесет общини са следните - Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчедръм, Чупрене, Бойчиновци, Медковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово, всички от тях намиращи се в ней-бедния български регион – Северозападния, по-конкретно в областите Видин, Монтана и Враца.

Проектът всъщност носи името Национална програма за обучение и заетост, като е бил одобрен днес (14 юли) от Националния съвет за насърчаване на заетостта.

2-та милиона лева са предвидени само за пилотното стартиране на програмата до края на 2017, се разбира още от съобщението.

Приоритетно в обучение и заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи (до 29 години), както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация. Програмата е насочена и към икономически неактивни, включително обезкуражени лица, които ще могат да се участват в нея след регистрация в бюрата по труда.

„Всички включени в програмата безработни ще преминат мотивиране за активно търсене на работа. Хората, които се нуждаят, ще бъдат включени в курсове за ограмотяване или за придобиване на квалификация по професия. По новата инициатива ще се осигурява и субсидирана заетост на пълно или непълно работно време за срок до 12 месеца в частния сектор или към общините за работа в общественополезни дейности като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението“, пишат още от ведомството.

Последни новини
Още от Новини