Условията за бизнес в големите ни градове, сравнени с тези в такива в Унгария и Румъния

Д-р Рита Рамальо, мениджър на проекта „Правене на бизнес" на Световната банка, В развитие, 13.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докладът „Правене на бизнес в ЕС 2017 – България, Унгария и Румъния“ обхваща 5 различни сфери по отношение на регулирането на бизнеса. Те разглеждат изискванията, които улесняват или затрудняват работата на фирмите в 26 града в тези държави, в това число и 6 български ( София, Плевен, Русе, Варна, Бургас и Пловдив). Тези сфери са следните – времето и разходите за стартиране на бизнес, разрешителните за строеж, свързване с електроразпределителната мрежа, регистрация на собственост и процедурата на прехвърляне на собственост между две фирми и това, колко надеждна е системата на кадастъра, дали тя е цифровизирана. Петата сфера е изпълнението на договорите, това как една фирма например би могла да съди друга при търговски спор.

Така обобщи накратко проекта и проучването „Правене на бизнес в ЕС 2017 – България, Унгария и Румъния“, изготвен от Световната банка в сътрудничество с ЕК, д-р Рита Рамальо, мениджър на проекта „Правене на бизнес" на Световната банка. Предаването е „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на госта в студиото подобно проучване би могло да повиши обмена на добри практики, да увеличи конкуренцията между отделните градове. „В крайна сметка всички печелят. И градовете, и инвеститорите могат да се радват на едни улеснени и по-евтини процедури“, посочи Рамальо.

Коя от трите държави, обхванати от проучването, се представя най-добре? „Много е трудно да се каже, коя държава има предимство по всички пет показателя. В Унгария градовете показват добри резултати по четири от петте показателя. Но пък средностатистически погледнато българските градове се справят по-добре от тях. Като цяло има добри практики и не толкова добри практики в страните, които проучваме.

Кои са конкретните сфери, в които българските градове следва да направят подобрения?

Как се позиционират един спрямо друг според условията за правене на бизнес градовете у нас?

Вижте повече:


 

Последни новини
Още от Новини