Ще се отдръпне ли Bayer от Monsanto

Антитръстовото законодателство не е единствения проблем пред сливането

Изпълнителните директори на Monsanto и Bayer, Хю Грант и Вернер Бауман, обявяват решението си за сливане, 13 септември, 2016 Изпълнителните директори на Monsanto и Bayer, Хю Грант и Вернер Бауман, обявяват решението си за сливане, 13 септември, 2016

През септември миналата година американският производител на семена и препарати за растителна защита Monsanto се съгласи да бъде купен от германската компания Bayer за 66 млрд. долара. По-рано тази година говорител на Bayer че компанията е готова да се раздели с активи от портфолиото си на стойност 1,6 млрд. долара, за да спечели одобрението на регулаторите.

При успешно сливане компанията ще притежава над 1/4 от световния пазар за семена и пестициди. Ако и сделката по сливането на DuPont и Dow се осъществи, това би довело до двуглав монопол (дуопол) в предлагането на соеви семена и увеличение на цените като цяло, според говорители на американски земеделски асоциации.

Общите приходи на Monsanto са се увеличили през изминалото тримесечие, достигайки 4,23 милиарда долара – 1% ръст спрямо нивото отпреди 12 месеца, предаде Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини