Сянката на притеснението тегне над Газпром заради санкциите от САЩ

Опасенията на руския газов конгломерат са свързани с възможния провал на проекти на Северен поток 2 и Турски поток

Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Притеснения за проектите „Северен поток" 2 и „Турски поток" са вписани в проспекта за облигационна емисия, която готви „Газпром". За това съобщава руското издание  „Ведомости", цитирано от Investor.bg.

Причината за опасенията са новите санкции, които планира Вашингтон. Те могат да замразят или дори да провалят проекти на компанията, сред които и двата газопровода. Досега от компанията публично не са признавали опасения за двата газопровода и гарантират, че те ще бъдат реализирани в срок.

Ако САЩ въведат новите санкции, за „Газпром" би било трудно да си осигури партньори от Запада, съответно и финансиране. Анализатори обясняват за“Ведомости", че руската компания би могла да осигури сама нужните средства.

Известна заплаха има по отношение на строителните работи заради Allseas, която изпълнява строителството на морската част на „Турски поток". Според изданието обаче руската страна и тук има варианти за реакция.

Според директора на Fitch Ratings Дмитрий Маринченко опасността за проектите на „Газпром" е реална. Според него "Северен поток" 2 например няма и ясна икономическа изгода. Този проект ще увеличи потенциала за износ, но не е ясно доколко Европа е готова да приеме още руски газ, обяснява той пред руското издание.

Във вторник енергийни компании в Европа се се оплакаха от натиск от страна на САЩ заради енергийни проекти. Компаниите са част от консорциума, който планира да строи разширението на „Северен поток".


 

Последни новини
Още от Новини