МБВР ще консултира България за реформа в администрацията

Сумата, която трябва да бъде заплатена на банката, е близо 2,4 млн. лева

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Парламентът ратифицира Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), предаде БТА. Договорът цели България да се възползва от консултантските услуги на МБВР, които да допринесат за въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация. 

Консултантските услуги ще бъдат финансирани по оперативна програма "Добро управление" 2014-2020. Сумата, която трябва да бъде заплатена на банката, е 2 390 000 лева и ще се изплаща по график, съобщи Investor.bg

От БСП поискаха в пленарна зала да дойде представител на Министерския съвет, който да даде разяснения по договора.

„Присъстваме на уникално събитие, правителството не го е еня за парламента, обсъждаме предложение за ратификация от Народното събрание и няма никой представител от МС“, коментира Румен Гечев от левицата. Никакви претенции нямаме към Световната банка, но имаме претенции към българското правителство по този договор, тъй като става въпрос за 2,4 млн. лева, добави той. Гечев попита защо се търсят услугите на Световната банка, като става въпрос за европейски програми и за преструктуриране на страна членка. ЕС няма ли ресурс да съветва България, попита той.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) го репликира, че проявява "странен комсомолски плам". Тя отбеляза, че този договор е подписан на 2 май, а правителството "Борисов 3" е сформирано на 4 май. Вие преценете кой е отговорен за този договор - дали правителството на Герджиков, сформирано и назначено от президента ви Румен Радев, или някой друг, добави Атанасова.

След първото четене на законопроекта настояването за отговори доведе до отстраняването на депутата Румен Гечев от пленарната зала. В знак на протест почти цялата парламентарна група на "БСП за България" също напусна залата.

В кулоарите Гечев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев си размениха обвинения за нарушаване на Конституцията и правилника. След поискана от левицата почивка преди второто четене на споразумението представител на Министерския съвет отговори на зададените въпроси. 

Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС, обясни, че тъй като финансирането на тази мярка е по оперативна програма, с ЕК са правени консултации, но те нямат практика да бъдат директни изпълнители на такива проекти. Т. е. изборът е между изпълнител в рамките на България и външен авторитет, който трябва да извърши драстична реформа в администрации, от които се очаква голяма степен на съпротива, посочи той.

Предвижда се предстоящата реформа да включва създаването на организационен модел, в рамките на който се цели едно звено или администрация да предоставя споделени услуги на други администрации. Услугите ще бъдат в сферата на управлението на човешките ресурси, на собствеността, финансово-счетоводните дейности и разходите за разработването и поддръжката на необходимите информационни системи.

Божанов посочи, че в Естония е въведен единен център за счетоводно обслужване на цялата централна власт и сега той се разширява по отношение на общините. Той даде пример още с Дания, Словакия и други държави, които прохождат в тази реформа.

Няколко страни членки споделят, че позитивните резултати са били налице изключително бързо и то на първо време не толкова по отношение на бюджетни спестявания, колкото по отношение на драстично повишаване на качеството на предоставяните услуги, обясни Божанов.

Последни новини
Още от Новини