КНСБ настоява за минимална заплата от 800 лева до края на 2022

Средната работна заплата следва да се повиши до 1 700 лева, посочват от синдиката

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява пред държавните органи минималната работна заплата да достигне нива от 800 лева до края на 2022. Това се разбира от съобщение до медиите от пресцентъра на синдикалната институция.

Синдикатът също така иска от правителството средната работна заплата в този времеви период да скочи до 1 700 лева. Както се разбира от съобщението, искането ще бъде представено пред кабинета, макар това да не зависи от държавната политика, а от развитието на икономическите условия в страната.

„Изчисленията показват, че за да се постигне тази цел, всяка година средните доходи в страната трябва да скачат със 120 лв. По отношение на минималната работна заплата това означава 60 лева на година“, пишат от КНСБ.

По думите на лидера на синдиката Пламен Димитров подобен ръст би бил „абсолютно постижим“, дори и при условие, че „не се имат предвид предложенията към правителството на КНСБ за възраждане на индустрията, възстановяване и развитие на българската енергетика“.

Последни новини
Още от Новини