България и Сърбия в сътрудничество за енергийна сигурност в региона

За това се договориха енергийните министри на двете страни

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

България и Сърбия ще си сътрудничат за постигане на енергийна сигурност в региона. За това се договориха министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По време на срещата бяха обсъдени проекти в енергийния сектор от общ интерес, по-специално газовата връзка България-Сърбия. 

През месец януари тази година в София бе подписан меморандум между енергийните министерства на двете страни за развитието на интерконектора България-Сърбия. Двамата министри подчертаха значението на междусистемната газова връзка и бяха категорични, че нейната реализация ще допринесе в значителна степен за засилване на газотранспортните връзки в региона, припомня министерството.

Министър Петкова информира министър Антич за развитието на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ на територията на България. Предстои да стартира обществена поръчка за изготвяне на предпроектно проучване за неговата реализация. Газоразпределителният център ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще гарантира развитието на газовия пазар в региона. През него биха могли да се доставят допълнителни количества природен газ от нови източници, включително от Южния газов коридор, Турски поток, терминали за втечнен природен газ към Сърбия и други страни, казва се още в съобщението. 

Министрите Петкова и Антич подчертаха, че дейностите по развитие на двустранните енергийни отношения ще бъдат в унисон със законодателството на Европейския съюз. В рамките на срещата бе подписан меморандум между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Сърбиягаз“, който предвижда компаниите да проучат възможностите за развитие на газопреносните системи на територията на България и на Сърбия. Двамата министри оцениха високо съвместната работа на газовите компании.

Последни новини
Още от Новини